Όχι στο Όνομά μας

Με αφορμή το πρωτόγνωρο κύμα απεργιών πείνας από τους κρατούμενους στις Ελληνικές φυλακές αλλά και την εγκληματική αποσιώπησή του από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, για τη Δημοκρατία και την προάσπιση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, καλούμε όλους όσους διατηρούν μπλογκς, διαδικτυακά φόρα και όχι μόνο να δημοσιεύσουν ταυτόχρονα και συντονισμένα στις 20 Νοεμβρίου 2008, ημέρα Πέμπτη, το παρακάτω κείμενο και όλους του χρήστες του διαδικτύου να το υπογράψουν.

Όχι στο Όνομά μας

Είναι απαράδεκτη η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές. Είναι κύριο θέμα η ριζική αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος”.

Κάρολος Παπούλιας, 6/11/08

Είμαστε άνθρωποι – κρατούμενοι. Άνθρωποι, λέω”

– Βαγγέλης Πάλλης, Κρατούμενος, 9/11/08

Από τις τρεις Νοεμβρίου μία εκκωφαντική κραυγή συνταράσσει τα θεμέλια της Δημοκρατίας μας. Από τις τρεις Νοεμβρίου σύσσωμοι οι κρατούμενοι όλης της χώρας κατεβαίνουν σε απεργία πείνας διεκδικώντας το αυτονόητο : τη χαμένη τους αξιοπρέπεια. Απέναντί τους αντιμετωπίζουν την εκκωφαντική σιωπή των κραταιών ΜΜΕ και την παντελή αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας. Σε αυτές τις πρακτικές όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο ΔΕ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ.

Η κατάσταση στις Ελληνικές φυλακές είναι απερίγραπτη και μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο με τη σκληρή γλώσσα των μαθηματικών. Στα κατ’ επίφαση “σωφρονιστικά” ιδρύματα της χώρας έχουν καταγραφεί συνολικά417 θάνατοι την τελευταία δεκαετία, ενώ ο ρυθμός τους έχει απογειωθεί σε τέτοιο σημείο, ώστε σήμερα να σβήνουν στα χέρια του κράτους τέσσερις άνθρωποι το μήνα. Η πληρότητα αγγίζει το 168% (10.113 κρατούμενοι για 6.019 θέσεις) με την αναλογία χώρου για κάθε άνθρωπο να φτάνει σε περιπτώσεις το 1τμ. Με ημερήσιο κρατικό έξοδο ανά κρατούμενο τα 3,60 Ευρώ τα συσσίτια που παρέχονται είναι άθλια, οι υποδομές θυμίζουν μεσαίωνα και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ελλιπέστατη. Συγχρόνως, το Ελληνικό δικαστικό σύστημα στέλνει στη φυλακή έναν στους χίλιους κατοίκους της χώρας με τους έγκλειστους χωρίς δίκη (υπό προσωρινή κράτηση) να αγγίζουν το 30% του συνολικού αριθμού των κρατουμένων. Αν η ποιότητα μίας Δημοκρατίας κρίνεται από τις φυλακές της, τότε η Δημοκρατία μας ασθμαίνει. Αν η τιμώρηση παραβατικών συμπεριφορών με εγκλεισμό γίνεται από το κράτος στο όνομα της κοινωνίας, τότε για την κατάσταση στις Ελληνικές φυλακές είμαστε όλοι υπόλογοι, με συντριπτικές όμως ευθύνες να αναλογούν στην κρατική μηχανή. Σε αυτή την πραγματικότητα όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο απαντούμε ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ.

Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται από επίσημους φορείς για τις Ελληνικές φυλακές σκιαγραφούν εικόνα κολαστηρίων. Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (2007) διαπιστώνει βασανιστήρια, απάνθρωπη μεταχείριση και απειλές κατά της ζωής κρατουμένων, σειρά παραβιάσεων αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης, ελλείμματα στη διερεύνηση και τιμωρία των ενόχων, αποσιώπηση περιστατικών βίας με την συμπαιγνία ιατρών και φυλάκων, απαράδεκτες συνθήκες ιατρικής περίθαλψης και ιατρικού ελέγχου στους κρατούμενους κλπ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει εκδώσει σειρά καταδικαστικών για την Ελλάδα αποφάσεων που αφορούν κακομεταχείριση ή/και παραβιάσεις άλλων δικαιωμάτων κρατουμένων από σωφρονιστικές αρχές. Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει πάρει απόφαση – καταπέλτη για τα κακώς κείμενα στις φυλακές, προτείνοντας άμεσες δράσεις για την επίλυση τους. Ο Συνήγορος του Πολίτη διαμαρτύρεται για την παντελή έλλειψη συνεργασίας των αρμόδιων κρατικών φορεών μαζί του, λόγω της οποίας έχει ουσιαστικά απαγορευτεί η είσοδός του στις φυλακές της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια.Οι δικηγορικοί σύλλογοι όλης της χώρας, μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, και πολλοί πολιτικοί/κοινωνικοί φορείς καταγγέλλουν την απαράδεκτη κατάσταση και ζητούν ευρύτερη συνεργασία για το ξεπέρασμα του προβλήματος. Αν ανθρώπινα είναι τα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνει κάθε ανθρώπινο ον, κάθε στέρησή τους στις Ελληνικές φυλακές αποτελεί ανοιχτή πληγή για την κοινωνία μας. Σε αυτή την κατάσταση όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο απαντούμε ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΑΒΑΤΟ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ.

Με την απεργία πείνας οι κρατούμενοι καταφεύγουν στο τελευταίο οχυρό αντίστασης, που τους έχει απομείνει, το σώμα τους. Είχε προηγηθεί έσχατη έκκλησή τους προ μηνός προς τους ιθύνοντες να ενσκήψουν στο πρόβλημα, καθώς δεν πήγαινε άλλο. Για να λύσουν την απεργία πείνας ζητούν την ικανοποίηση αιτημάτων, που αποκαθιστούν την χαμένη τους αξιοπρέπεια και επανακτούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους, αιτημάτων συγκεκριμένων, αξιοπρεπών και άμεσα υλοποιήσιμων. Απέναντι στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων η πολιτική ηγεσία εξαντλεί τη δράση της σε αδιαφορία, υποσχέσεις και καταστολή των κινημάτων τους. Τυχόν αδιαφορία και αναλγησία της πολιτικής ηγεσίας όμως και σε αυτή τη φάση θα σημαίνει νεκρούς απεργούς πείνας. Στη μετωπική λοιπόν σύγκρουση που επιλέγουν οι κρατούμενοι της χώρας για τη διεκδίκηση των ανθρωπίνως αυτονόητων δε μπορούμε να μένουμε απαθείς σταυρώνοντας τα χέρια και περιμένοντας τις ειδήσεις των θανάτων από τις απεργίες πείνας αλλά θα σταθούμε αλληλέγγυοι. Αν η περιφρούρηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβάλλουν την επαγρύπνιση όλων μας, τώρα είναι λοιπόν η στιγμή να πάρουμε θέση όλοι απέναντι στο πρόβλημα χωρίς αδιαφορίες και υπεκφυγές.

Απέναντι στην τεταμένη κατάσταση στις φυλακές όλης της χώρας όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο καθιστούμε την πολιτική ηγεσία απολύτως υπεύθυνη για ό,τι συμβεί και απαιτούμε άμεσα την τόσο θεσμική όσο και στην πράξη ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

Το κείμενο είναι αναδημοσίευση από το blog «Όχι στο όνομά μας» Το να το αναδημοσιέυσω και να υπογράψω είναι δυστυχώς το λιγότερο που μπορώ να κάνω, σήμερα. Το λιγότερο, όταν πάνω από 6.000 άνθρωποι κάνουν απεργία πείνας..! 

Καλημέρα… 

13 thoughts on “Όχι στο Όνομά μας

 1. Ξέρεις πόσο μ’ ενδιαφέρει το θέμα πιστεύω, οπότε δεν έχω παρά να επικροτήσω την κίνηση. Καλημέρα Νατασσάκι. Τα φιλιά μου έχεις!

 2. το θεμα πλεον εχει ξεφυγει …

  το σωφρονιζω παντως ας μαθουν τι σημαινει μερικοι

  σημ.. «Βρε ..κάτι μου θυμίζεις” την Δευτέρα 24/11

 3. για το χατήρι σου (και κανα δυο άλλων) παραβήκαμε τις αρχές μας (περί συλλογικών δραστηριοποιήσεων) ως βλόγον και το αναρτήσαμε κι εμείς. Όχι γιατί ο αγώνας των κρατουμένων δεν είναι δίκαιος αλλά γιατί η βλογοκινητοποιήσεις είναι ανέξοδες και πιθανά αδιέξοδες

 4. Χαίρομαι που όλοι δώσαμε την πρέπουσα σημασία. Ασχολήθηκα αρκετα με το θέμα στο vloutis.blogspot.com και περιμένω, όπως κι εσύ, το δίκαιο αποτέλεσμα.

  Την καλησπέρα μου.

 5. Το τραγικό είναι για τους ανθρώπους που προφυλακίζονται, πριν καν αποδειχθεί η ενοχή τους, μαζί με κατάδικους. Πάντως η λύση, νομίζω, θα βρισκόταν αν οι Εισαγγελείς και οι Ανακριτές που στέλνουν τόσο εύκολα τον κόσμο μέσα να μένανε στη φυλακή μια μέρα να είναι αυτόπτες μάρτυρες.

 6. Δυστυχώς, αυξάνουν οι φιλόζωοι και χάνονται οι φιλάνθρωποι. Αυτό μαστίζει την κατάστασή μας μέσα και έξω. Φοβάμαι ότι πολύ λίγα μπορούν να γίνουν. Οι ιθύνοντες δεν είναι πια φιλάνθρωποι.

 7. Πολύ καλή η πρωτοβουλία!!
  Μακάρι να γίνει κάτι.
  Είναι τραγικό να υπάρχουν άνθρωποι, στην σημερινή εποχή, σ’ αυτή την κατάσταση. Ότι και να έχουν κάνει δεν τους αξίζει τέτοια κατάσταση. Κατάσταση που δεν βάζει ο νους μας…

 8. Εληξε η απεργία πείνας στις φυλακές
  Σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Κρατουμένων.

  Τη λήξη της απεργίας πείνας που είχαν ξεκινήσει πριν από 18 ημέρες οι κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας, ανακοίνωσε η Επιτροπή Κρατουμένων. Σε ανακοίνωσή της η εν λόγω επιτροπή επισημαίνει ότι από αύριο, Παρασκευή, οι κρατούμενοι των φυλακών της χώρας διακόπτουν την απεργία πείνας, θεωρώντας τις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης για το σωφρονιστικό σύστημα «ως ένα πρώτο βήμα» για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

  Στην ίδια ανακοίνωση τονίζουν, ωστόσο, ότι το εν λόγω νομοσχέδιο καλύπτει λίγα από τα αιτήματά τους και παράλληλα καλούν τον κ. Χατζηγάκη να κάνει δεκτό το σύνολο των διεκδικήσεών τους.

  ολόκληρη η είδηση, εδώ

  @ Ένα ευχαριστώ σε όλους όσους μπήκαν στον κόπο να σχολιάσουν
  Και μια γενική απάντηση
  Ξέρω ότι οι βλογοκινητοποιήσεις είναι ανέξοδες και πιθανά αδιέξοδες, όπως λέει η Meniek, αλλά αν αυτό μπορώ να κάνω, για την ώρα, θα το κάνω
  έστω για αρχή

  Καλό βράδυ σε όλους

 9. Εγω δεν σχολιασα γιατί ειχα αναρτήσει στο μπλογκ μου κάτι ενδιαφέρον και περασε εκεί που τα μαζεύουν ολα
  φιλια και στη Μενιεκ που τις θεωρεί ανεξοδες τις μπλογκοκουβέντες -κινητοποιήσεις. ποτέ δεν ξέρεις φιλη μου καλάη

 10. ανέξοδες τις μπλογκοκουβέντες όχι, ούτε αδιέξοδες, ίσα ίσα που τις θεωρώ ευκαιρίες ζυμώσεων. Άλλο αυτό και άλλο οι κινητοποιήσεις. Νομίζω, και το έχω ξαναπεί, ότι αυτού του τύπου οι κινητοποιήσεις μας αποτρέπουν από τις πραγματικές και οργανωμένες κινητοποιήσεις στις πραγματικές κοινωνικές συνθήκες, όπου πιθανά να έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα
  φιλιά και στις δυο σας 🙂

 11. @ Ριτσάκι, Meniek μου..
  ναι, οι μπλογκοκουβέντες μπορούν να είναι χρήσιμες (όχι τόσο καλές όσο οι live, αλλά τέλος πάντων) και ίσως να «εκτονώνουν» τη διάθεση για αντίδραση, όπως λέει η meniek. Είναι όμως και ένας καλός τρόπος να ενημερωθεί κόσμος -ξέρεις πόσοι δεν είχαν ιδέα, 20 μέρες τώρα;
  Και ξαναλέω, για μένα τουλάχιστον, δεν είναι το μόνο που (μπορώ να) κάνω -ποτέ δεν μένω εδώ, αν μπορώ να πάω λίγο παραπέρα

  Καλημέρες και φιλιά 🙂

 12. Νομίζω ότι και τα μπλογκ και οι κινητοποιήσεις μέσα από αυτά συνεβαλαν πολυ στο να λυθεί η απεργία. Τώρα, τί θα γίνει στο μέλλον, δεν το ξέρω. Ομως μια γροθιά στο στομάχι των διοικούνταν επεσε.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.