Τα αδέσποτα ζώα ανήκουν σε όλους μας

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η αθρόα μεταφορά αδέσποτων ζώων (κυρίως σκύλων αλλά και γάτων), από την Ελλάδα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 8.000 μέχρι και 150.000 αδέσποτα ζώα ετησίως! Δεν είναι λίγες οι φορές που, φιλόζωοι έχουν παρεμποδίσει τη μεταφορά ζώων, αφού έχουν διαπιστώσει πως δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις υιοθεσίας αδέσποτων ζώων –όπως αυτές ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία, με συνέπεια να μην διασφαλίζεται,ούτε στο ελάχιστο, η τύχη των ζώων όταν μεταφέρονται εκτός συνόρων!
Που πάνε τα αδέσποτα; Ποια η κατάληξή τους, όταν δεν είναι καταγεγραμμένα από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες και όταν δεν υπάρχουν ούτε καν οι υπεύθυνες δηλώσεις των ατόμων που θα τα υιοθετήσουν, οι οποίες να αναφέρουν πως τα συγκεκριμένα ζώα δεν θα χρησιμοποιηθούν σε πειράματα; Πόσο φιλοζωική ενέργεια είναι η μαζική μεταφορά τους κάτω από άθλιες συνθήκες;

Πολλοί από αυτούς που μεταφέρουν ζώα στο εξωτερικό υποστηρίζουν πως οι συνθήκες στις Ευρωπαϊκές χώρες είναι «παραδεισένιες». Θυμίζουμε ότι αναφέρονται σε χώρες που εφαρμόζουν την ευθανασία στα κυνοκομεία τους, χώρες για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία σχετικά με την κατασκευή και εμπορία γούνας από γάτες και σκύλους και έχουν προϊστορία, τόσο στην βαρβαρότητα κατά ζώων, όσο και στην χρησιμοποίησή τους σαν πειραματόζωα. Και να υπενθυμίσουμε πως ο ισχυρισμός της αδυναμίας χρησιμοποίησης αδέσποτων για πειραματικούς σκοπούς δεν ευσταθεί, τόσο σύμφωνα με σχετικό πόρισμα Ελλήνων κτηνιάτρων, όσο και με βάση τη λογική. Γιατί αδυνατούμε να αντιληφθούμε τη σημασία της γονιδιακής καθαρότητας σε περιπτώσεις όπου οι δοκιμές αφορούν το τρίχωμα των ζώων (π.χ. σαμπουάν) ή όταν σπάνε τα κόκαλα των σκύλων σε πειράματα σχετικά με κατάγματα ή ακόμα και στις περιπτώσεις όπου τα ζώα χρησιμοποιούνται σε δοκιμές αποτελεσματικότητας όπλων.

Πολλοί από αυτούς που μεταφέρουν ζώα στο εξωτερικό αποδεικνύουν το γεγονός της υιοθεσίας τους από οικογένειες παρουσιάζοντας φωτογραφίες σκύλων σε εσωτερικούς χώρους σπιτιών. Να μας συγχωρέσουν την καχυποψία, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Μεμονωμένες φωτογραφίες σκύλων δεν αποδεικνύουν πως αυτά είναι τα ζώα που μεταφέρθηκαν εκτός Ελλάδος, ούτε αποδεικνύουν πως αυτά είναι όλα τα ζώα.
Μόνο η τήρηση των νομικών προϋποθέσεων μπορεί να εξασφαλίσει, σε κάποιο, έστω, περιορισμένο βαθμό τη μεταφορά των ζώων για υιοθεσία.

ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ:

-Να φροντίζουν για την απαρέγκλιτη τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την εξαγωγή ζώων από τη χώρα.
-Να φροντίζουν για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών επιβίωσης των αδέσποτων στην ίδια τους τη χώρα και να μην εξάγουν τα ζώα αφήνοντας αμετάβλητες τις συνθήκες επιβίωσής τους στην Ελλάδα. Η εξαγωγή ενός προβλήματος, κάθε άλλο παρά επιλύει το πρόβλημα.
-Να επενδύουν τους οικονομικούς τους πόρους στη δημιουργία συνθηκών περίθαλψης των αδέσποτων και όχι σε αναποτελεσματικές μηνύσεις.

ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ:

-Να καλύψει το νομικό κενό του ν. 3170/2003, προβλέποντας την τιμωρία όσων μεταφέρουν, παράνομα, αδέσποτα σε χώρες του εξωτερικού και εφαρμόζοντας επιτέλους τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 998/2003 (βάσει του οποίου κατασχέθηκαν τα ζώα στην Ανκόνα και παραπέμφθηκαν οι παραβάτες στη Δικαιοσύνη).
-Να εντατικοποιήσει τους ελέγχους του στις εξόδους της χώρας, προκειμένου να αποτρέψει την παράνομη εξαγωγή αδέσποτων ζώων.
-Να βοηθήσει έμπρακτα τους Δήμους στις προσπάθειές τους για περισυλλογή, πιστοποίηση και απελευθέρωση των αδέσποτων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον.

22 thoughts on “Τα αδέσποτα ζώα ανήκουν σε όλους μας

 1. Φιλενάδα δεν ήξερα οτι κάνουμε εξαγωγή σε αδέσποτα αυτο πρωτη φορα το ακούω…τα καημένα εδω μαύρη ζωή κι εκει ποιος ξέρει τι τα περιμένει?
  Ένα θα σου πω εδω η επίσημη πολιτεία για εμάς δεν νοιάζεται θα νοιαστεί για τα καημένα τα ζωάκια..δεν ελπίζω πια να γίνει κάτι απο αυτούς μονο εμείς εθελοντικα αν μπορούμε και θέλουμε θα πετύχουμε κάτι.

  Σου εύχομαι καλές γιορτές με την οικογένεια και ένα ευτυχισμένο γεμάτο υγεία και χαρά 2008
  Την αγάπη μου και τα φιλιά μου

 2. Μαζί σου νατασσάκι! Φτάνει πια με αυτό το αίσχος!

  Τι ωραίες φωτό έβαλες!!! Τέτοια βλέπω και θέλω να τα μαζέψω όλα σπίτι μου μιλάμε…

 3. @ Τρελοφαντασμένη μου, είναι από τους Ολυμπιακούς αγώνες και μετά που το ξεκίνησαν αυτό κάποιοι, με τη δικαιολογία ότι σε μερικές χώρες πχ Αγγλία, τα φροντίζουν πιο πολύ.
  Τα περισσότερα όμως καταλήγουν πειραματόζωα.

  Στο δικό μας χέρι είναι να τα φροντίζουμε – και κυρίως να μην τα αφήνουμε στους δρόμους γιατί τα βαρεθήκαμε!

  Πολλές ευχές κι από μένα – να είναι καλύτερο και πιο όμορφο το 2008, για όλους!
  Φιλιά στο μικρούλι σου!

  @ Αχ, Στράτο μου! Το ξέρω, αν ήταν στα δικά μας χέρια…. όλα τα ζωάκια είναι όμορφα!
  🙂 (και οι γάτες σου 😉 )

 4. @Φαίη μου, θα το δεις σε πολλούς σήμερα
  (δεν πρόλαβα να σας ενημερώσω, μα έχετε και τα τραγούδια εσείς)

  και ναι, το πρώτο βήμα είναι να το μάθουμε, το επόμενο να δούμε τι περνά – αν περνά κάτι – από το χέρι μας

  Καλημέρα

 5. Όταν φτάσουμε στο δεύτερο βήμα (να δούμε τί περνά απ’το χέρι μας), εκεί θέλω να συμμετέχω..

 6. @ Νιόβη μου – εκεί εσύ συμμετέχεις ήδη – ο Δίας σου είναι σίγουρα χαρούμενος μαζί σας !
  Για ότι άλλο, ελπίζω την επόμενη φορά να γίνει πιο οργανωμένο, και να σας ενημερώσω κι εγώ 🙂

  @ Ιφιγένεια μου, κι εσύ μια χαρά τα λες! 😉

  @ Διηάνειρα μου – καλώς τη! 😀

  @ Είναι on-line διαμαρτυρία – θα το δεις σε πολλούς, κι ελπίζω να έχει και συνέχεια, Ίνδικτε.

 7. Αυτό το έχω ακούσει. Οταν μέναμε στο Γραμματικό και δώσαμε κάποια γατάκια σε κτηνίατρο μας είπαν να μην το ξανακάνουμε γιατι οι κτηνίατροι είναι οι πρώτοι που κάνουν αυτή την δουλειά (είναι πολλά τα λεφτά).
  Απαράδεκτο!!!

 8. Ωραία η φάσα σας κυρια μου.!
  Για τα αδέσποτα θα πω ότι εμείς στη γειτονιά μας εχουμε μια μικρή ομαδα που τα μαζεύει και τα περιποιείται καθ ότι εχουμε μπολικα. Ολοι βοηθάμε σ αυτή την ιστορία και θυμαμαι ότι στους Ολυμπιακούς ήθελαν να τα πάρουν και κάτι είχαμε καταφέρει. Αλλά ειναι πολλοί αυτοί που παίρνουν ενα σκυλάκι και μετα το βαριούνται. Ας το σκεφτούν λίγο καλύτερα
  φιλια
  ριτς

 9. Τι να σου πω τώρα με τα ελληνικά αδέσποτα! Βγήκε η Πηνελόπη μία πρωία στην Αλβιώνα local αγορά, εκεί μέσα χαμένη στα αντικάδικα παιρνει το μάτι σε μία γωνία μία ταμπέλα, ελληνικά σκυλιά προς υιοθέτηση. Ημάρτον θέε μου είπε από μέσα της, πως δηλαδή κανείς ξεχωρίζει την ελληνικότητα των σκυλιών, το γαβ τους έχει ελληνική accent!Αλλά ξέρεις τώρα η Πηνελόπη ότι ελληνικό την τραβάει σαν μαγνήτης , πλησιάζει λοιπόν και ρωτάει την κυρία η οποία ήταν αρκετά αγανακτισμένη εκ των προτέρων και της είπε ότι υπάρχουν πολλά σκυλιά φερμένα από την Ελλάδα κια είναι άγρια από την κακομεταχείριση στην Ελλάδα, και ζητούν ένα σπίτι και φροντίδα από φιλόζωους στην Αλβιώνα που δεν είναι λίγοι. Και είδε με τα μάτια της αρκετούς που έκαναν αίτηση να υιοθετήσουν ένα ελληνικό σκυλάκι. Αυτή είναι λοιπόν η μαρτυρία της Πηνελόπης απο την εμπειρία της περί του Θέματος . Φιλιά

 10. @ Κάβειρε, και όχι μόνο….

  @ tassoula μου, κι εγώ το έχω ακούσει – κι έφριξα. Μου είναι αδύνατο να τους χαρακτηρίσω αυτούς τους «ανθρώπους» – και δεν μπορώ να καταλάβω κανέναν που δεν αγαπά τα ζώα, άσχετα αν έχει στο σπίτι του ή όχι

  @ Ρίτσα μου, συμφωνώ μαζί σου – το κακό ξεκινάει από τη δική μας ανευθυνότητα, και πάει παραπέρα. Γι’ αυτό νομίζω ότι κάτι μπορεί να γίνει, αν όλοι φροντίζουμε, ο καθένας όπου μπορεί – στη γειτονιά, κι εμείς ταϊζουμε τα αδέσποτα, και μάλιστα κοντά στο σχολείο, και τα πιτσιρίκια τους δίνουν το φαγητό που τους περισσεύει. Αλλά πόσοι νομίζεις ότι το κάνουν – και πόσοι, αντι να αγοράσουν σκύλο ή γάτα παίρνουν αδέσποτο;

  @ Διηάνειρα, συμφωνώ – απόλυτα όμως!

 11. @ Πηνελόπη μου – το ξέρω ότι εκεί τα φροντίζουν τα ζώα – υπερβολικά. Και σίγουρα κάποια από τα αδέσποτα κατέληξαν όπως λές σε καλούς ανθρώπους. Το θέμα είναι ότι με αυτή τη δικαιολογία, τα υπόλοιπα έγιναν πειραματόζωα, ή ακόμα χειρότερα – τροφή για ζώα, και ίσως και ανθρώπους (υπάρχουν και τέτοιες καταγγελίες) Γι’ αυτό και η διαμαρτυρία.
  Ευχαριστώ πολύ πάντως για τη μαρτυρία σου – ρεπορτάζ από πρώτο χέρι! 🙂
  Φιλιά πολλά

 12. Το θέμα είναι να καταφέρουμε να μην υπάρχουν αδέσποτα…..τουλάχιστον όχι πεταμένα από όλους εμάς μέσα στις μεγαλουπόλεις ….

  γιατί το γλυκό κουταβάκι μεγάλωσε…
  γιατί δεν έχω κάπου να το αφήσω τώρα στις διακοπές….
  γιατί έκανε κακά στο καινούριο χαλί …
  γιατί χαλάει τα λουλούδια στον κήπο

  και άλλες ηλίθιες προφάσεις και δικαιολογίες…

 13. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Αθήνα, 24/6/2008

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης με αφορμή τεκμηριωμένες καταγγελίες και στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων του Υπουργείου για παράνομη διακίνηση αδέσποτων ζώων σε μεγάλη κλίμακα από πολλά αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαίες εξόδους της χώρας απέστειλε εγγράφως ειδικές οδηγίες στις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές της χώρας στις οποίες εφιστά την αυξημένη προσοχή όλων των φορέων σε τέτοιου είδους φαινόμενα και τις καλεί να εφαρμόζουν πιστά την κείμενη κτηνιατρική νομοθεσία.

  Το σχετικό έγγραφο κοινοποιείται και στα ΣΥΚΕ της χώρας, στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών – Διεύθυνση Τελωνειακών Διαδικασιών, στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας – Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας, στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας – Διεύθυνση Αερολιμένων, στη Διεύθυνση Αστυνομικών Συνοριακών Ελέγχων, στην ΚΕΔΚΕ και στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο.

  Σας επισυνάπτεται το έγγραφο του κ. Υφυπουργού προς τις Αρμόδιες Αρχές.

  ***

  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ KAI TΡΟΦΙΜΩΝ
  ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
  ΤΜΗΜΑ:Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου
  ΔΙΕΥΘ: Αχαρνών 2, 101 76
  ΠΛΗΡΟΦ: Μ. Φωτεινόπουλος
  ΤΗΛΕΦ: 0030.210.212 5713
  ΦΑΞ: 0030.210.8252 673
  ΗΛΕΚΤΡ.ΔI: ka6u047@minagric.gr

  Αθήνα 24.06.07
  Αρ. Πρωτ: 258864

  ΠΡΟΣ:
  Tους αποδέκτες του πίνακα διανομής

  ΘΕΜΑ: Παράνομη διακίνηση αδέσποτων ζώων

  Με βάση πληροφορίες και στοιχεία που διαθέτει η Υπηρεσία μας, γίνεται αντιληπτό ότι πραγματοποιούνται συντονισμένες προσπάθειες για την παράνομη αποστολή αδέσποτων ζώων προς άλλες χώρες της Κοινότητας, σε μεγάλη κλίμακα και από πολλά αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαίες εξόδους της χώρας.

  Συνήθως, τα άτομα αυτά παρουσιάζονται σαν «φιλόζωοι» που αποστέλλουν τα ζώα «προς υιοθεσία για μια καλύτερη τύχη».

  Η χώρα μας έχει λάβει από καιρό πολλά πρωτοποριακά μέτρα προστασίας των αδέσποτων ζώων και σε συνδυασμό με την κοινοτική νομοθεσία, φροντίζει για την καλύτερη δυνατή διαβίωση τους.

  Εφιστούμε την προσοχή προς όλους τους φορείς, να μη δίνουν πίστη σε οποιεσδήποτε επικλήσεις φιλοζωικών αισθημάτων, ή απειλές για μηνύσεις λόγω «πρόκλησης κωλυμάτων» και να εφαρμόζουν πιστά την κείμενη νομοθεσία:

  Να έχετε υπόψη σας ότι ορισμένα από τα ζώα αυτά μπορεί να έχουν ενδεχομένως υπεξαιρεθεί από τους ιδιοκτήτες τους.

  Για τη βοήθεια των ελεγκτικών οργάνων που δεν είναι πολύ εξοικειωμένα με την κτηνιατρική νομοθεσία, σας παραθέτουμε εν ολίγοις τα κύρια σημεία των σχετικών διατάξεων:

  – Κάθε Έλληνας πολίτης μπορεί να διατηρεί μέχρι 2 οικόσιτα ζώα συντροφιάς (σκύλους ή γάτες) (Νόμος 3170/2003 άρθρο 6).

  – Κάθε ιδιόκτητο ζώο συντροφιάς πρέπει να φέρει ηλεκτρονική ταυτότητα αναγνώρισης, με την οποία ταυτίζεται με το ευρωπαϊκό διαβατήριό του που φέρει κωδικό ISO της Ελλάδας, εφόσον έχει εκδοθεί από Έλληνα κτηνίατρο. Το όνομα του ιδιοκτήτη αναγράφεται στο διαβατήριο. Οι δημόσιοι και ιδιώτες κτηνίατροι κάθε νομού, διαθέτουν τις συσκευές ανάγνωσης των ηλεκτρονικών αριθμών αναγνώρισης που αναφέρονται στο κάθε διαβατήριο, ώστε να ταυτίζεται το ζώο με το διαβατήριο.

  – Ένας ταξιδιώτης μπορεί να ταξιδεύσει με τα δικά του 2 (το πολύ) ζώα συντροφιάς.

  – Ιδιοκτήτης των ζώων δεν μπορεί να είναι φιλοζωικό σωματείο ή άλλο νομικό πρόσωπο παρά μόνο φυσικό πρόσωπο (Ν. 3170 άρθρο 7).

  – Το ταξίδι αυτό δεν μπορεί να έχει σαν στόχο την αλλαγή ιδιοκτησίας των ζώων, είτε για δωρεά, είτε για πώληση (καν 998/2003/ΕΚ, άρθρο 3).

  Κατά τον έλεγχο του διαβατηρίου του ταξιδιώτη, εάν αυτός μεταφέρει κατοικίδιο, θα πρέπει να ελέγχεται και το διαβατήριο των ζώων που μεταφέρει και το όνομα του ιδιοκτήτη, που πρέπει να συμπίπτει με του ταξιδεύοντος.

  – Ένας συνοδός – αναπληρωτής του ιδιοκτήτου, μπορεί να συνοδεύει ζώα που ανήκουν σε άλλον ιδιοκτήτη εφόσον έχει γραπτή εξουσιοδότηση για τη μεταφορά, που θα συμπίπτει με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη από το διαβατήριο του ζώου.

  Η εξουσιοδότηση θα πρέπει να είναι επικυρωμένη από Αρμόδια Αρχή για το γνήσιο της υπογραφής.

  Εάν Έλληνας ταξιδιώτης ταξιδεύει προς το εξωτερικό θα πρέπει να υπογράφει υπεύθυνη δήλωση ότι θα επιστρέψει με τα ζώα του.

  – Ιδιοκτήτες ζώων, οι οποίοι αναχωρούν με το 1 ή 2 ζώα του με την απλή χρήση του διαβατηρίου τους, για ταξίδι με τα ζώα συντροφιάς τους και επιστρέφουν χωρίς τα ζώα με τα οποία ξεκίνησαν, πρέπει να ελέγχονται για την παράνομη παραχώρηση του/των ζώων τους σε άλλον ιδιοκτήτη, εκτός εάν πιστοποιήσουν το θάνατο του ζώου τους.

  Ο έλεγχος γίνεται δειγματοληπτικά μετά από 10 ή 20 ημέρες από την αναχώρηση, με βάση τις υπεύθυνες δηλώσεις που συντάχθηκαν κατά την αναχώρηση.

  – Τα αδέσποτα ζώα επιτηρούνται από τους Δήμους, οι οποίοι χρηματοδοτούνται από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την περισυλλογή τους, τη στείρωσή τους και την επανένταξη στο φυσικό τους περιβάλλον (Ν. 3170/03, Άρθρο 7).

  – Η υιοθεσία ενός αδέσποτου ζώου πρέπει να αποδεικνύεται με έγγραφα των Δήμων. ΥΑ 280239/2003.

  Οι Δημοτικές ή Κοινοτικές Αρχές πρέπει να συμπληρώσουν με ευθύνη, προσοχή και υπευθυνότητα, έγγραφα παραχώρησης, εφιστάται δε η προσοχή των υπευθύνων ότι οι πράξεις μεταβίβασης σε ιδιώτες θα ελεγχθούν.

  – Ένα άτομο (Έλληνας ή αλλοδαπός) μπορεί να υιοθετήσει μέχρι 2 το πολύ ζώα.

  – Η υιοθεσία με σκοπό την περαιτέρω υιοθεσία, είναι πράξη που πρέπει να διερευνάται επισταμένως.

  Κατά την όποια μετακίνηση τα ζώα πρέπει να συνοδεύονται από το διαβατήριο που προβλέπεται από το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΚ 998/2003)

  Σε διαφορετική περίπτωση η εν λόγω μετακίνηση χαρακτηρίζεται εμπορική μετακίνηση και θα πρέπει να τηρείται το άρθρο 10 του ΠΔ 184/1996 (ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ)

  Εμπορικές αποστολές

  – Έστω και 1 ζώο, εάν ταξιδεύει ασυνόδευτο, (cargo) αποτελεί εμπορική αποστολή και πρέπει να συνοδεύεται από το διαβατήριο και υγειονομικό πιστοποιητικό, εκδοθέν από την αρμόδια νομαρχιακή κτηνιατρική αρχή του νομού αποστολής του ζώου και μήνυμα TRACES (οδ 92/65/ΕΟΚ ΠΔ 184/96 Α 137).

  – Αποστολές ζώων που συνοδεύονται από ιδιοκτήτη ή συνοδό, των οποίων ο αριθμός ξεπερνά τα 5, μπορούν να ταξιδεύσουν μόνο σαν εμπορικές αποστολές, οπότε απαιτείται υγειονομικό πιστοποιητικό από την ελληνική κτηνιατρική αρχή του τόπου αποστολής και έμπορο παραλήπτη.

  Εάν οι παραλήπτες εμπορικών αποστολών είναι περισσότεροι από έναν, τότε απαιτείται ένα πιστοποιητικό για κάθε ένα ξεχωριστό παραλήπτη.

  Σε περίπτωση που για τα ανωτέρω δημιουργούνται αμφιβολίες, ή εάν ο ελεγκτής υπάλληλος διαπιστώσει δυσκολία στη λήψη απόφασης, παρακαλείται να έρχεται σε επαφή με τις κτηνιατρικές αρχές του νομού, ή των συνοριακών σταθμών, σύμφωνα με το συνημμένο κατάλογο.

  Εάν η συμβουλή κτηνιάτρου δεν είναι δυνατή εκείνη τη στιγμή, τα ζώα θα πρέπει να κρατούνται μέχρι να διευκρινιστεί η ιδιοκτησία ή η προέλευση των ζώων αυτών και να γίνει δυνατή η παροχή υπεύθυνης γνώμης από κρατικό κτηνίατρο. Τα στοιχεία του φερόμενου ως ιδιοκτήτη πρέπει να φυλάσσονται στη διάθεση των αρχών μέχρι την τελική απόφαση.

  Οι παραβάτες της ανωτέρω νομοθεσίας, πρέπει να διώκονται με τους όρους του Ν. 2538/97Α΄ 242, άρθρο 13.

  Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  Κωνσταντίνος Κιλτίδης

  ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ

  – Διευθύνσεις Κτηνιατρικής της Ν.Α της χώρας.
  – ΣΥΚΕ της χώρας.
  – Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας Διευθ. Αερολιμένων 16610 Γλυφάδα ΤΘ 70360.
  – Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας Διευθ. Λιμενικής Αστυνομίας Γρ. Λαμπράκη 150 18536 Πειραιάς.
  – Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, 19 Διεύθυνση Τελωνειακών Διαδικασιών Καραγεώργη Σερβίας 10.
  – Υπουργείο Εσωτερικών, Σταδίου 27 10183.
  – Διεύθυνση Αστυνομικών Συνοριακών Ελέγχων.
  – ΚΕΔΚΕ
  – Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Χαλκοκονδύλη 15, Αθήνα.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.